Karnivore je životní styl, i když se často setkáte s pojmem karnivore (carnivore) dieta. Principem by se dala nazvat spíše jako eliminační dieta. Z překladu to znamená maso-žravec. Strava karnivora by měla být tedy převážně živočišná, skládající se z masa. Doslovný význam by měl znamenat, že bude konzumovat jen maso, ale jak si později ukážeme, existuje několik různých způsobů stravování karnivore, z nichž některé zahrnují mléčné výrobky a vejce nebo med. Co se týče nápojů, striktní karnivor konzumuje pouze vodu nebo kávu a žádné slazené nebo průmyslově zpracované nápoje. Na úvod zmíním, že doporučený zdroj masa je hovězí, jelikož kráva a jejích vícero žaludků dokáže zelenou pastvinu nejlépe zkonvertovat do stravitelné podoby pro člověka. Karnivor sice zahrnuje rybí nebo drůbeží maso, ale například vepřové nemá ideální poměr omega 6 tuků.
Anti-vegan
Z hlediska názvosloví by se dalo říct, že karnivore naplňuje symetrickou diferenci významu slova vegan, jelikož tyto dva životní styly nemají žádné společné potraviny. Vegan se snaží jíst jen ne-živočišnou potravu, kdežto karnivor se snaží jíst jen ne-rostlinou potravu.
Etika
Je etické jíst zvířata? Baví karnivory utrpení zvířat a proto jedí maso? Především první otázka je dnes velmi ožehavá a navážu na ní v jednom z dalších odstavců. Odpověď na druhou otázku je ne, jak už jsem zmínil v úvodu článku, karnivore lze definovat jako eliminační dietu.
Eliminační dieta
Jelikož dnes (píšu dnes, ale strava způsobující obezitu a další nemoci je přítomna už přes 100 let) moderní styl stravování většiny lidí ve výsledku znamená i nárůst různých nemocí, ať už psychických (!) – deprese, úzkosti, panické ataky, epilepsie, alzheimer, roztroušená skleróza, tak fyziologických nemocí – cukrovka, obezita, artritida – to jen abych vyjmenoval pár z nich. Eliminační dieta znamená to co říká, tedy vyřazení většiny potravin, které mohou tyto nemoci způsobovat. Bohužel datování naší stravovací pyramidy sahá asi do 50. let minulého století, kdy se ještě neomylní vědci velmi mýlili v doporučování nízkotučné stravy (a tuku jakožto zdroje kardiovaskulárních chorob). Zatímco bylo doporučováno dopřávat několik jídel denně s obsahem sacharidů = od té doby raketově začla stoupat obezita, výskyt cukrovky a výskyt kardiovaskulárních chorob. To vše na základě studie, kterou se později podařilo vyvrátit. Ale podívejte se kolem sebe dnes, co vám doporučí lékař a nebo valná většina lidí, jen se jich zeptejte.
Dalo by se tedy řici, že od těch 50. let byla společnost infikována mylnými fakty, respektive včetně odborné a vzdělané autority lékařů a tento brainwashing trvá až dodnes. I přesto že dnes existují studie ohledně škodlivosti odtučněných mléčných výrobků a nízkotučné diety, ohledně škodlivosti přemíry sacharidů nebo rostlinných olejů, i přesto tento reklamní trik (konzumace tuku způsobuje vznik tuku v těle) stále funguje, vidíme ho v reklamách a také na produktech v obchodech (0% tuku, štíhlá linie). Existují stude ohledně prospěšnosti či dokonce nutnosti konzumace živočišných tuků pro zdraví člověka – jak uvidíte dále ve zkušenostech lidí s karnivore životním stylem.

Za vším hledej peníze – potravinová pyramida
Existují totiž aspekty které jsou nade vše, i nad zdraví, a to jsou peníze a zisky. Jelikož existují důkazy, že původní potravinová pyramida byla sestavena ve spolupráci s potravinářským průmyslem za účelem maximalizace zisku, není ani v zájmu peněz a těchto obřích agrospolečností to nikterak měnit, a to ani přesto že dnes existují důkazy o škodlivosti konzumace přemíry průmyslově zpracovaných potravin, nízkotučných výrobků a konzumace sacharidů. Veganství a nebo vegetariánství je dnes opěvováno jako zdravé, jenže taková vegetariánská strava je dnes i smažený sýr a hranolky. Není právě zarážející že většina dnes prospívajících karnivorů si prošla etapou vegetariánství, která u nich způsobila různé nemoci?
Není snad zelenina zdravá?
Chipsy, rostlinné oleje, margaríny, cola, energy drinky, to vše nemá s karnivorem nic společného a to vše lze považovat za potraviny nebo nápoje rostlinného původu. Mnoho vegetariánů má problémy se zažíváním jako je nadýmání, průjem, špatné žaludeční kyseliny, ledvinové kameny a mnoho dalších. Není s podivem, že po zavedení masožravé stravy jsou tyto negativní důsledky konzumace zeleniny eliminovány? Více se dočtete v mnoha zkušenostech uživatelů.
Existují totiž důkazy o tom, že i když zelenina může vypadat sebezdravěji a může být sebevíc vychvalována z hlediska zdravotní prospěšnosti, obsahuje určité anti-nutrienty (oxaláty), kterými se snaží chránit před svou konzumací.
Ekologická udržitelnost
Dnes velmi ožehavé téma. Bohužel je dnes velmi mylně prosazováno, že být vegan znamená zachránit planetu v důsledku minimalizace skleníkových plynů. Zkuste se nad tím ale zamyslet, opravdu banány dovezené z Jižní Ameriky, rajčata ze Španělska nebo jiné různé exotické potraviny dovezené přes půl světa minimalizují skleníkové plyny více než když si koupíte maso od lokálního farmáře pocházející z krávy pasené na pastvě? Samozřejmě můžete pořizovat zeleninu a ovoce lokální, ale ve skutečnosti to málokdo dělá. Druhá strana věci je příjem kalorií a kolik takové zeleniny (které je potřeba mnohem více díky nízkému obsahu kalorií) na které se musí použít x tun pesticidů a herbicidů, tak aby se vypěstovalo požadované množství potřebné pro nasycení potřeb jednotlivce a světa spotřebuje. Pokud by celý svět šel “vegan” nejspíš by to zničilo planetu dříve, než kdyby jsme se všichni stali masožravci. Porovnejte si množství chemických látek a vody potřebné pro produkci veškeré této zeleniny a pak stádo krav pasoucích se samovolně na pastvě, co zatíží planetu více?
Opravdu je karnivor životní styl udržitelný?
Veganství je bezesporu ušlechtilá myšlenka, jenže příliš krátkozraká. Nikdo nechce ubližovat zvířatům, ale z dlouhodobého hlediska je veganství neudržitelné, stejně jako průmyslové haly na chov zvířat. Cílem je obnovit lokální farmy na chov skotu, které nebudou používat průmyslová krmiva a budou produkovat ekologické maso.
Je karnivore pro každého?
Nemůžeme říct ani ano ani ne. Každé tělo je jedinečné, každý je individuální a každý člověk se nachází v různém zdravotním stavu. Tento web vznikl čistě na základě našich vlastních zkušeností, ale především na základě zkušeností několika tisíců lidí, jejichž názory a poznatky zde chceme sdílet.
Mnoho lidí se ke karnivore životnímu stylu dostane přes keto dietu, se kterou mají podobný cíl minimalizovat přísun sacharidů a cukrů. Karnivore je určitou podmnožinou keto diety, na níž se mohou konzumovat ořechy nebo určitá zelenina, pokud se nepřekročí stanovený příjem sacharidů. Karnivore naopak úplně eliminuje zeleninu a ořechy nebo ovoce (někteří je však i tak zařazují).
Jak vznikl tento web?
Vznikl na základě pozorování zpětných reakcí. Všimli jsme si, že u videí s karnivore tématikou na youtube lidé začali přidávat své vlastní zkušenosti a nemohlo nám uniknout, že jsme nedohledali jediný negativní komentář ohledně reakce na tuto dietu! Impuls a potvrzení nám dali sami komentující, kteří potvrzují to stejné – nenašli jinou dietní “komunitu”, která by byla natolik pozitivní. Je to pozoruhodné, ale skutečně to tak je – přispěvovatelé popisují zásadní průlom ve zdravotním stavu (ať už je to zvrácení diabetes, obezita, mozková mlha, deprese, crohnova choroba, autoimunitní onemocnění atd) po předchozích pokusech např s vegetariánskou stravou a vesměs s rozporem s dietními doporučeními, jež dostávají od svých lékařů! Naopak se setkávají s jejich negativním názorem a s negativním postojem dalších lidí, rodiny nebo přátel v reakci na karnivore. Vesměs jsou negativní reakce opodstatněné potřebou ‘vyvážené’ stravy. Jenže jakou váhu pro vás bude mít názor člověka, který vám radí ať jíte vyváženě a sám je obézní, trpí různými nemocemi a užívá na ně léky (i když je to třeba lékař)?